Kauwen en likken tijdens training

Om het nut van kauwen en likken in een trainingssituatie te kunnen beoordelen moeten we weten waarom het paard dit doet en wat er fysiologisch gebeurt.

Kauwen en likken tijdens de training is bij meerdere diersoorten waaronder het paard, in veel gevallen een stressreactie.

Bij verschillende trainingsmethoden wordt het paard de volte op gestuurd. Soms wordt hierbij de druk vrij hoog opgevoerd. Als je een paard in zijn eentje voortdurend van je wegjaagt in een kleine ruimte staat het paard onder invloed van stress. Deze situatie gebruik ik daarom als voorbeeld om uit te leggen wat er met het paard gebeurt tijdens stress.

In dit voorbeeld wil het paard (van je) weg, maar het verste weg wat hij kan, is eindeloos rondjes galopperen op de volte. Hoe fanatieker dit wegjagen en/of hoe gevoeliger/onzekerder en/of overrompeld het paard, hoe hoger de opbouw van stress. Zo’n stressreactie is niet alleen een lichamelijk maar ook een mentaal en emotioneel proces. Het goede nieuws is, je reflexen zijn uitmuntend en je snelheid en kracht ook. Het slechte nieuws is, je  bloedvaten vernauwen, je bloeddruk stijgt, stresshormonen bemoeien zich met de stofwisseling en je kan niet meer normaal nadenken. Zenuwen die betrokken zijn bij een stressreactie zijn niet dezelfde zenuwen die de speekselklieren aansturen waardoor de mond droog wordt op het moment dat het paard stress ervaart. Pas wanneer de acute stress afneemt is het paard minder gericht op wat er om hem heen gebeurt waardoor hij zich  bewust wordt van zijn droge mond. Instinctief handelen maakt plaats voor bewust handelen, het paard  gaat zijn droge mond bevochtigen door de mond te bewegen en daarmee speekselklieren te activeren. Kauwen en likken tijdens de training is dus eigenlijk een reactie die ontstaat direct ná stress.