Afspuiten?

De paardenbenen van veel paarden worden vaak afgespoten met koud water. Er lopen vele dunne bloedvaatjes naar alle lichaamsuiteinden. Tijdens en na inspanning hebben de bloedvaten zich uitgezet zodat doorstroming in een hogere versnelling kan plaats vinden. Bijna alle fysiologische processen in het lijf zijn op dat moment betrokken bij processen die te maken hebben met het afvoeren van hitte. Je kan je voorstellen dat na een cooling down het hele lichaam aanvoelt als herboren. Alle gewrichten zijn gesmeerd, organen voorzien van nieuw frisse energie en het bloed stroomt weer door tot in de kleinste haarvaatjes in de verste uiteinden van onder andere de hoeven, pezen en vlak onder het huidoppervlak.

Spuit je vervolgens koud water op de benen, dan trekken al deze haarvaatjes acuut samen en stagneert de doorstroming op die plaatsen in zijn geheel. Ontspanning wordt ruw verstoord door een acute stressreactie. Gebeurt dit vaak dan groeit het risico op schade aan de vaatjes en aan de omliggende weefsels. De kans op schade door afspuiten wordt groter:

– als het water erg koud is

– als de straal sterk is

– als het afspuiten lang duurt

– als er bandages om de benen zaten

– bij koud weer

– als de paardenbenen geschoren zijn

– als het paard erna op stal wordt gezet

– als het paard aangeeft dat hij het afspuiten niet prettig vindt

Veel paarden kunnen niet stil staan, gaan schrapen, gaan ‘gekke bekken trekken’ of tonen (andere) vormen van stereotiep gedrag op het moment dat de benen worden afgespoten met koud water. De kans is groot dat de paarden hiermee proberen aan te geven dat dit afspuiten als (zeer) onprettig wordt ervaren.

Een nat paard kan moeilijk hitte afvoeren. Beter is het om het paard te voorzien van een goede cooling down. Voor de meeste paarden en in de meeste situaties is een cooling down voldoende.

Tenzij extreme inspanning is geleverd en/of als het erg warm weer is maar je kunt je afvragen of je oververhitting niet beter kunt voorkomen.

Natuurlijk zijn er paarden die kunnen genieten van een wasbeurt of van een sproeier bij warm weer. Mijn merrie Noha op de foto kwam even kijken maar slaat het aanbod af.