Mineralen zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van mens en dier.  Tekorten aan mineralen zijn anno 2018 bijna een vanzelfsprekendheid. Voor meer informatie hierover zie mijn blog ‘Mineralen alert’.

Mineralen zijn betrokken bij alle stofwisselingsprocessen in ons lijf. Ze beïnvloeden onder andere de kwaliteit van de mest, hoeven, spieren, pezen, botten, gebit, luchtwegen, vacht en zelfs gedrag.

Een draver heeft een heel andere stofwisseling dan een belgisch trekpaard. Dit maakt bijvoeren van mineralen enigszins ingewikkeld. Naast afkomst, zijn bijvoorbeeld ook leeftijd, stress (dus ook pijn), emoties, geslacht, medicijngebruik, karakter en temperatuur van invloed op de stofwisseling en daarmee ook van invloed op de mineralenbalans. Zo kan de mineralenbehoefte per seizoen sterk verschillen en meet ik rond de jaarwisseling vaak flinke tekorten. 

De optimale mineralenbalans is vrij individueel. Het ene paard heeft altijd sterke hoeven, de ander regelmatig scheuren of is misschien zelfs gevoelig voor hoefbevangenheid. Het ene paard heeft altijd mooie bolletjes mest en de ander heeft altijd hompen. Het ene paard heeft moeite met spieropbouw, de ander heeft van nature spiermassa…

Allemaal paarden met verschillen in de stofwisseling en daarmee ook verschillen in de mineralenbehoefte, ook al staan ze op dezelfde stal en krijgen ze hetzelfde voer…

In mijn beleving kunnen verstoringen in de mineralenbalans daarom het beste worden opgespoord in het paard zelf.

Zand/grond eten, een kenmerk van een verstoorde mineralenbalans.

 

In de warme zomermaanden zijn mineralentekorten het grootst. Een eigenaar kan er dan voor kiezen een exra waterbak met een handje keltisch zeezout erin aan te bieden, dus naast de normale drinkwatervoorziening. Keltisch zeezout bevat allerlei mineralen en ieder paard kan dan zelf kiezen hoeveel en wanneer en hoeveel hij uit welke waterbak wil drinken. Zomaar supplementen met mineralen toevoegen aan het voer ben ik geen voorstander van want je kan mineralen ook prima overdoseren en dat heeft ook consequenties voor de gezondheid van je paard.

De individuele mineralencheck kost E15,- exclusief mineralen. Hierbij meet ik energetisch door welke mineralen in welke dosering voor jouw paard op dit moment wenselijk zijn. Dit kan op afstand met behulp van een foto van het paard.  

Een mineralencheck doe ik standaard bij een natuurgeneeskundig consult, deze zit bij die prijs inbegrepen.

Natuurgeneeskundig advies is geen vervanging van een dierenarts.