Mineralencheck

Een belangrijk onderdeel van de voeding zijn mineralen. Tekorten aan mineralen zijn anno 2018 bijna een vanzelfsprekendheid omdat er steeds minder mineralen in de bodem zitten waarop wij ons voedsel en het voedsel van onze paarden verbouwen. Voor meer informatie hierover zie mijn blog ‘Mineralen alert’. Vage klachten zijn het gevolg die ernstiger kunnen worden naarmate verstoringen langer aanhouden. Dit is de reden dat ik de mineralencheck ben gaan aanbieden.

Het gemiddelde recreatiepaard kan prima zonder een dagelijkse portie brok of muesli, mits de mineralenbalans in orde is en het paard ook toegang krijgt tot levende natuurlijke voedselbronnen zoals weidegang in de zomer en eikels in het najaar.

Als dit niet het geval is, groeit de kans op aandoeningen die gerelateerd zijn aan de stofwisseling. Stofwisseling omvat alle chemische processen in het lijf en beïnvloedt onder andere de kwaliteit van de mest, hoeven, spieren, pezen, botten, gebit, luchtwegen, vacht en gedrag.

Stofwisseling is individueel want niet alleen voeding maar ook bijvoorbeeld afkomst, herkomst, geschiedenis, leeftijd, stress, emoties, geslacht, medicijngebruik, karakter en temperatuur is van invloed op de stofwisseling en daarmee ook van invloed op de mineralenbalans.

Het ene paard heeft altijd sterke hoeven, de ander regelmatig scheuren of is misschien zelfs gevoelig voor hoefbevangenheid. Het ene paard heeft altijd mooie bolletjes mest en de ander heeft altijd hompen. Het ene paard heeft altijd een mooie dikke wintervacht en de ander nauwelijks wintervacht. Het ene paard heeft moeite met spieropbouw, de ander heeft van nature spiermassa. Het ene paard heeft snel stalbenen en de ander nooit.

Allemaal paarden met een andere stofwisseling en daarom allemaal paarden met verschillen in de mineralenbalans. Zowel de verstoorde mineralenbalans kan bij paarden onderling verschillen als ook de optimale mineralenbalans bij gezonde paarden onderling.

In mijn beleving kunnen verstoringen in de mineralenbalans daarom het beste worden opgespoord in het paard zelf.

Zand/grond eten, een kenmerk van een verstoorde mineralenbalans.

Welke mineralen aangevuld moeten worden meet ik energetisch door. Dit kan op afstand met behulp van een foto van het paard. Omdat bijna alle paarden regelmatig met tekorten kampen is mijn advies deze 4x per jaar door te laten meten en aan te vullen in de vorm van natuurlijke middelen.

Als mineralen worden toegevoegd aan het voer is het van belang dat de mineralen vervolgens ook kunnen worden opgenomen door het spijsverteringssysteem. Daarom stuur ik de eigenaar vooraf altijd een korte vragenlijst. Aan de hand daarvan kan ik dan aanvullend voedingsadvies geven waardoor de opname kansen van de mineralen wordt vergroot

De mineralencheck kost E25,-. Dit is exclusief mineralen.

In de warme zomermaanden zijn mineralentekorten het grootst. Een eigenaar kan er dan voor kiezen een exra waterbak met een handje keltisch zeezout erin aan te bieden, dus nààst de normale drinkwatervoorziening. Keltisch zeezout bevat allerlei mineralen en het paard kan zelf kiezen hoeveel en wanneer hij uit welke waterbak wil drinken. Zomaar supplementen met mineralen toevoegen aan het voer ben ik geen voorstander van want je kan mineralen ook prima overdoseren en dat heeft ook consequenties voor de gezondheid van je paard.

Als er al problemen zijn met de gezondheid van het paard, zijn er verschillende opties. Als u contact met mij opneemt kunnen we samen kijken wat de beste optie is voor u en uw paard. Weet dat een mineralencheck altijd is inbegrepen bij een natuurgeneeskundig consult.

Natuurgeneeskundig advies is geen vervanging van een dierenarts.

Copyright Sara Kampert 2017 ©