Het paard is al ruim 60 miljoen jaar herbivoor, oftewel expert op het gebied van kruiden. Even ter vergelijking, de geschiedenis van de primaten gaat ongeveer terug naar dezelfde tijd. De moderne mens (homo sapiens) is pas 200.000 jaar geleden ontstaan. Een natuurgeneeskundig therapeut kan alleen maar dromen ooit een kruid te kunnen observeren zoals een paard dat kan. 

Het paard is zo’n 6000  jaar geleden gedomesticeerd. Dit is relatief laat, namelijk zo’n 3000 jaar na de landbouwhuisdieren. Het paard is anno 2017 nog nauwelijks te onderscheiden van zijn (half)wilde soortgenoot. Het paard is heel sensitief. Paarden voelen goed aan of er bijvoorbeeld gevaar dreigt. Ik heb een paard ooit weg zien rennen uit een hoek van de wei, zo’n 10 seconden voordat er in diezelfde hoek een boom om waaide. Paarden voelen ook goed aan hoe mensen zich voelen. We kennen allemaal wel de draken van paarden die transformeren in brave paarden zodra ze met “de juiste mens” in aanraking komen…

Vaak kunnen paarden, vanwege die wijsheid en sensitiviteit, de therapeut  helpen door aan te geven welke kruiden of welke olie op een bepaald moment van betekenis zou kunnen zijn. Als een paard zich tegen een natuurgeneeskundige behandeling verzet of een afkeer heeft van een natuurgeneeskundig middel, is de kans groot dat dit middel bij dit paard op dit moment niet past.

De middelen waar wij in de natuurgeneeskunde mee werken zijn voor een groot deel gerelateerd aan de natuurlijke voeding van het paard. Paarden en kruiden bijvoorbeeld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit reflecteert zich in het (in de meeste gevallen) bekwaam uitvoeren van zelfmedicatie wanneer de juiste omstandigheden zich aandienen, zoals een kruidenweide in de zomer. Zie ook http://www.sarakampert.nl/voeding/lang-leve-de-kruidenwei/   Maar paarden herkennen ook de energetische middelen zoals homeopathie en de bloesem remedies. Ze weten of voelen vaak wat goed voor ze is. Natuurgeneeskundige middelen worden daarom, mits op de juiste manier ingezet, vaak goed ingenomen, (h)erkend en goed verwerkt waardoor er van bijwerkingen nauwelijks sprake is.

Bij mijn paarden staat hier duizenblad op het menu.

Natuurgeneeskundig advies is geen vervanging van een dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 − 14 =