‘Die oren vallen er echt niet af!’

 

Zo logisch, maar toch moest mijn rij instructeur klassieke dressuur mij hier iedere 5 minuten weer aan herinneren. Wat een engelengeduld had die man, want toch zakte mijn blik steeds weer naar beneden wanneer ik m’n hoofd niet heel bewust bleef oprichten. Wat een hardnekkige gewoonte was het ‘tussen de oren van je paard kijken’ geworden…

 

‘Naar de horizon kijken, want daar ga je naar toe, samen met je paard…’

 

François Robichon de la Guérinière (c.1688-1751)

 

We ervaren het allemaal. Als je ergens loopt terwijl je naar de grond “kijkt” nemen je gedachten al gauw een loopje (tenzij je je gedwongen voelt de grond te scannen omdat je je op een ‘poepveldje’ begeeft). In je hoofd ben je misschien de hele dag aan het herleven. In het hier en nu ben je slechts fysiek nog aanwezig. Dit maakt je op dat moment tamelijk ontoegankelijk voor de omgeving, misschien zelfs vermoeiend gezelschap…

 

Het is een stuk makkelijker om met iedere vezel in je lijf het hier- en  nu te ervaren als je kijkt naar je omgeving. Open, vaak opgewekt, treedt je de wereld tegenmoet. Prettig en uitnodigend voor de mensen om je heen. Loop je naast zo iemand dan is de energie een stuk frisser en zal er waarschijnlijk vanzelf een dialoog ontstaan. De sfeer kan zelfs zo motiverend zijn dat je er in kan blijven ‘hangen’ wanneer jullie wegen weer scheiden.

 

Samen met je paard is dit niet anders, 2 individuen met 2 energiën zijn met elkaar verweven (symbiose). Als ruiter zit je nota bene bovenop je paard, dat wil zeggen  met jouw energie midden in zijn/haar energie.

 

A good stance and posture reflects a proper state of mind

Morihei Ueshiba

 

Kijk oprecht en vol vertrouwen naar daar waar je paard je brengt en wees trots op die prachtige krachtige verschijning onder je die jou draagt. Je paard zal dit voorbeeld volgen. Er ontstaat een krachtige, opgerichte, stralende energie, aangenaam om deel van uit te mogen maken.