Paarden die op de volte draven of galopperen vallen van nature vaak naar binnen, oftewel ze lopen scheef op de volte. Dit is een heel natuurlijke reactie want het is de meest praktische manier om op hoge snelheid een bocht te kunnen maken zonder om te vallen. Je kan het vergelijken met wat er in zo’n situatie bij ons op de fiets gebeurt. Bij veel paarden gebeurt dit ‘naar binnen vallen’ op de volte al in draf, maar hoe hoger de snelheid en hoe scherper de bocht, hoe meer het paard met zijn gewicht naar binnen valt. Het gevolg is dat het paard zijn hoofd naar buiten zal dragen en/of kantelen om zijn balans te bewaren. Doet hij dit niet dan valt hij om. Het hoofd van een paard weegt heel zwaar daarom kan hij ‘het naar binnen vallen’ van zijn lichaam met zijn hoofd compenseren. Een ander gevolg van het zware hoofd is dat paarden het grootste deel van het gewicht op de voorhand dragen. Valt een paard op de volte naar binnen dan valt het grootste deel van het gewicht dus tijdelijk op het binnenvoorbeen. Op zich is dat geen probleem als het paard af en toe op hoge snelheid een bocht neemt. Wij vragen echter van het paard dat hij in een bak/piste/op longeercirkels, vaak en/of langdurig op de volte loopt. ‘Te’ is nooit goed,  waardoor voltewerk vaak risico’s op blessures met zich mee brengt.

Paard zoekt naar balans in een bocht. Als het lichaam naar binnen valt wijst het hoofd naar buiten. Met dank aan fotograaf Reindert Jansen en eigenaresse van het paard Monique Lankhaar.
Safiyya in een bocht: haar lichaam valt naar binnen en haar hoofd wijst naar buiten. Met dank aan fotograaf Reindert Jansen en eigenaresse van Safiyya Monique Lankhaar.

Als reactie op dit ‘naar binnen vallen’ pakken veel mensen naar hulpteugels alleen met deze “hulp” trek je het paard uit balans. Hij zal spanning opbouwen en zijn hoofd (nog meer) gaan kantelen in de zoektocht naar balans waarin wij hem zijn gaan hinderen. Dit is geen gezonde basishouding en geen gezonde gemoedstoestand van je paard en dus ook geen houding/toestand waarin je je paard wil trainen. Een duurzame en gezonde oplossing zou zijn: leer je paard zijn gewicht te verdelen over vier benen vóórdat je hem de volte op stuurt. Je paard leert zichzelf in balans te dragen en het paard zal hier ook in een later stadium nog veel profijt van hebben. Instructeurs in de klassieke dressuur en de academische rijkunst kunnen je hier verder mee helpen.

Kazuo draagt zichzelf al meer op 4 benen.
Kazuo draagt zichzelf al meer op 4 benen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
5 × 12 =