Koliek door maagpijn is niet uitzonderlijk maar, indien voeding de oorzaak is, wel relatief eenvoudig te voorkomen.
De paardenmaag is in een aantal opzichten bijzonder. Paarden maken 24 uur per dag maagzuur aan. Wij maken pas maagzuur aan als we geconfronteerd worden met eten. We willen gaan eten en de maag wordt alvast voorbereid op wat er komen gaat. De paardenmaag wordt 24 uur per dag voorbereid op wat er komen gaat. Om deze reden is het dus belangrijk dat er altijd ruwvoer in de maag aanwezig is zodat het maagzuur iets te doen heeft. Indien de maag leeg is gaat het maagzuur zijn eigen maagwand aantasten waardoor maagzweren kunnen ontstaan. Dit is één van de oorzaken voor koliek.
-Het is dus belangrijk dat de momenten tussen het voeren door zo kort mogelijk duren. Zes uur is het absolute maximum. Een continue aanbod van ruwvoer (hooi) is ideaal. Voor paarden die snel dik worden kan een slowfeeder overwogen worden. Slowfeeders met roosters kunnen schade aan het gebit veroorzaken, daarom geef ik de voorkeur aan een hooinet met mazen van 3cm om de periode tussen de voermomenten te overbruggen. Nog interessanter kan het zijn om te laten onderzoeken waardoor bijvoorbeeld het gevoel van verzadiging uit blijft. Een energetisch therapeut kan hierbij helpen.
– Ook is het belangrijk je paard niet aan het werk te zetten zonder dat er iets van ruwvoer in zijn buik zit. De bovenkant van zijn maag bevat namelijk geen enkele bescherming tegen het maagzuur. Zonder maagvullling in de vorm van ruwvoer gaat het maagzuur spetteren als je hem aan het werk zet. Hierdoor kunnen maagzweren aan de bovenkant van de maag ontstaan.
– Geef krachtvoer niet op een lege maag. Als er geen permanent toegang is tot ruwvoer, voer dan wel ruwvoer voorafgaand aan het krachtvoer. Als een paard ruwvoer eet maakt hij veel speeksel aan. Het speeksel maakt de zuurgraad in de maag minder zuur waardoor de maag beter beschermd is tegen het zuurmakende krachtvoer. Paarden met problemen in de maag zullen daarom vaak “morsen’ met hun krachtvoer en/of voernijd hebben want ze vinden het voer lekker maar het doet ook pijn in de maag.
– Water heeft dezelfde uitwerking als speeksel op de zuurgraad. Veel paarden vinden het daarom fijn het hooi te mogen soppen.
– Het spijsverteringskanaal van paarden reageert op stress. Het loont de moeite om te kijken hoe je het stressniveau bij de paarden op voermomenten zo laag mogelijk kan houden en de stressmomenten zo kort mogelijk kan laten duren om schade aan het maagdarmkanaal te voorkomen.
