Mineralen Alert

Mineralen zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van mens en dier. Met mineralen bedoel ik ook sporenelementen want dit zijn mineralen die in kleinere hoeveelheid net zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Via het voedsel dat groeit op de aardbodem krijgen we mineralen binnen en als we sterven geven we de ze uiteindelijk weer terug aan de aardbodem. We lenen de mineralen als het ware van onze aarde. “Van stof en tot stof zult gij wederkeren” is een veelzeggende spreuk die gaat over mineralen. Ze vormen de basis van ons bestaan en de basis van ons functioneren want ze zijn betrokken bij alle stofwisselingsprocessen in ons lijf, bijvoorbeeld:

  • spiervorming
  • hormonale processen
  • het immuunsysteem
  • de spijsvertering
  • vorming van skelet en gebit
  • hoeven
  • ademhaling
  • vachtwissel

De stofwisselingsprocessen in ons lijf zijn altijd in beweging, zoekende naar de balans die nodig is om de gezondheid van het paard te optimaliseren. Mineralen gaan als onderdeel van deze stofwisseling allerlei interacties aan met andere mineralen. Stukjes mineralen worden doorgeknipt, hergebruikt, stukjes worden vernietigt, stukjes worden aan andere mineralen vastgeplakt of doorgegeven, enzovoort. Voor een goede werking van dit stofwisselingssysteem zijn allerlei verschillende soorten mineralen nodig.

De mineralenbalans is niet statisch maar een interactief proces. Sommige mineralen trekken elkaar aan en andere mineralen stoten elkaar af.

Maar, er zitten tegenwoordig steeds minder mineralen in de bodem. Vooral onze zandbodems raken uitgeput. Biologen trekken aan de bel. Kleine vogelsoorten lijden grote verliezen. Eieren drogen in en als ze al uit komen breken de jonge vogels niet zelden hun pootjes. Een verstoorde mineralenbalans in de bodem betekent een verstoorde mineralenbalans in ons lijf. Wat is er aan de hand?

Op veel plaatsen worden belangrijke mineralen letterlijk uit de grond verdreven. Dit heeft met meerdere factoren te maken maar als het om de gezondheid van onze paarden gaat speelt weidebeheer  een belangrijke rol. Injecteren van meststoffen en gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn funest voor de mineralenbalans in de bodem. Slechts enkele mineralen zijn hier tegen bestand (bijvoorbeeld ijzer) waardoor risico op overdoseren van deze specifieke mineralen groter wordt. Slechts enkele grassoorten kunnen op deze bodem nog groeien terwijl juist kruiden dragers zijn van een breed spectrum mineralen dat nodig is voor een goede gezondheid. Paarden laten grazen op  geïnjecteerd en/of bespoten grasland raad ik daarom af. Een kruidenwei heeft mijn voorkeur.

Een kruidenwei, rijk aan mineralen.

Geïnjecteerd grasland, arm aan mineralen.

Hoe smaller het aanbod mineralen in de bodem — > hoe groter de kans op ziekten. Gelukkig verdwijnen de meeste van deze aandoeningen op het moment dat de mineralenbalans wordt hersteld.

Voor meer informatie over het herstellen van de mineralenbalans zie ook de pagina mineralencheck of neem contact op met mij.